I Huvudet på Joakim Bäckström.



Över en höstkväll bytte sommarens givna resmål skepnad. Från att ha blickat mot en solig och roséfylld riviera i Frankrike, kastade vi genast ögonen över andra axeln och ner mot...inget mindre än ett grått och trist Polen.

Polen blev efter Sveriges match mot Holland helt plötsligt en våt dröm för många av oss. Ett land skall invaderas av svenskar i gula tröjor, gul/blå frisyrer (Berg) och öl som flödar likt vattnet i Venedig.

Vad gör Björk & Berg då? Självfallet så tar vi tempen redan nu.

Vi bestämde oss för att kontakta en god vän för att höra vad som måste ses i sommar, hur det är att faktiskt bo i Polen, och framförallt (med tanke på att vi är en handbollsblogg) hur livet är som handbollsspelare down there...



Vi presenterar (fyverkerier): Joakim Bäckström, spelare i polska Wisla Plock.


Han fick ta del av några av de riktlinjer vi kämpar efter: Var den goa gubben du är, om du inte hänger ut någon - häng ut dig själv och allra sist, här på bloggen är vi alltid de vi vill vara, inte de vi bör vara!



 - Alright Jocke, du har varit bosatt i Polen i ca 3 år, är det lika pissigt som det låter?


JB: Min första känsla när jag fick anbudet från WP var: "Fy fan, nej för helvete". Polen liksom, grått och trist!!
Men bestämde mig ändå för att åka ner tillsammans med Vegard Samdahl för att se vad klubben kunde erbjuda och hur staden Plock såg ut. Blev verkligen positivt överraskad. Staden är fin med moderna gallerior och fina restauranger. Men kan tillägga att detta var på sommaren.. På vintern är Polen verkligen "Pissigt" att bo i..

 
- "Åh fan" (försöker låta förvånad). Nu är det ju så att alla våra läsare känner ju inte till dig (tro det eller ej), hur skulle du beskriva dig själv?

JB: Oj, Som en person som älskar att sporta, särskilt bollsporter. Hatar att förlora spelar ingen roll om det är tv-spel eller match. Älskar att umgås med min familj och vänner.


 - Okej. Vi går vidare. För oss som inte följer polsk handboll. Hur skulle du jämföra livet som handbollsspelare där kontra Sverige?

JB: Livet som handbollsspelare i Plock kan vara tufft. Vi har de absolut bästa fansen i Polen men de kräver också mycket av alla spelare.
Under mina år i klubben har jag varit med om att en del spelare har sågats rejält på klubben hemsida och sedan fått packa väskan. Men handbollen är verkligen allt i denna stad och det märks på passionen hos fansen. Pressen är så klart mycket större på dig här jämfört med Sverige och finns mindre tolerans till dåliga prestationer. Men om allting går som det ska och du sköter ditt jobb så betraktas du som kung här nere. Förra året när vi vann ligan var magiskt...

 
- Den givna följdfrågan; Hur har din egna utveckling sett ut och vilka chanser skulle du ge laget till SM-Guld?

JB: Ja du, Har utvecklat lite av allt skulle jag tro. Mitt försvarsspel samt kontringspel har blivit bättre, känner mig säkrare och lugnare på planen än man gjort tidigare. Har även fått bredare register än tidigare så en hel del har utvecklats, men man kan alltid bli bättre.
Det laget som vi har idag skulle ha bra chanser till att vinna ett SM-guld skulle jag tippa.

 
- Okej, och nu till den stora frågan… vad sysslar ni då med utanför handbollen?

JB: Hänger mycket med Christian Spanne en högerkant från Norge. Vi är samma årgång och spelade mot varandra under U-21 landslags tiden. Vi lirar mycket Tv-spel och spelar en del poker.


 - ...Med norska pengar antar vi. Vi var ju båda en del av Real RIK (Årgång 86/87) som bl a tog hem J-SM. Bästa minnet från vår tid som unga och pigga?

JB: Oj, Många riktigt roliga minnen från den tiden. Svårt att bara välja ut ett. Men så klart var hela finalsteget grymt kul. Finalen mot Guif var fantastisk.
Coacherna Tore och Dennis gjorde handbollen till en del av mig. Och sist när Sebbe Björk sjunger "smooth criminal", vilket också var en otrolig upplevelse..(garv).


 - Det har jag inget minne av (stelt garv). Vi byter ämne. Vi är många som har planer på att åka ner till Polen under EM i juni månad, vad får vi inte missa?

JB: Krakow är Polens finaste stad helt klart. Men tycker att ni ska åka in till Warszawa och kolla på den äldre bevarade delen av staden längst floden Wisla. Sedan får ni inte missa att dricka Tyskie, en polsk öl. Den är kanon go.


 - Jag snappade upp Tyskie.. Jag minns att du efter din elitseriedebut (mot Hammarby) som pojkspoling kom hem knäckt efter att publiken lutat sig fram och från 20 cm distans hånat dig, hur skulle du beskriva den polska handbollspubliken; sävehofsk (klappande på sin höjd) eller hammarbyisk (galet, maniskt gapande)?

JB: Hammarby ligger i lä jämfört med Polska fans. Går inte att beskriva vilket intresse det finns i detta landet för handbollen!
Det är sjukt roligt att spela matcher här. Spelar ingen roll vilka du möter, hallarna är alltid fulla och vi har ca 100 - 200 fans på alla bortamatcher som skriker och sjunger hela matchen..

 
- Jaha, det påminner lite om handbollslivet i Warta. Vad ger du laget för chanser till guld denna säsong?

JB: Vi kommer att få tufft att knipa guldet i år. Kielce har värvat in sjukt många bra spelare. Skulle säga att Kielce är favoriter. Men vi kommer göra allt för att försvara titeln.


 - Alright, nu börjar jag få lite tight med tid. Sista frågan; handen på hjärtat nu Jocke, vilken är Sveriges bästa handbollsblogg?

JB: (Garv) Bästa bloggen blir ju ni grabbar!! Gillade även att läsa Tomas Axners blogg, han är så gött brutalt ärlig. Gillar det!



Vi tackar Jocke för att han tog sig tid att bli intervjuad mellan FIFA-matcherna i Plock. Vi önskar honom ett stort lycka till med säsongen och önskar att väskorna får förbli uppackade. Vi har även första tjing på Jocke när han väljer att flytta hem, så alla vet. Hoppas vi berikat er med både kunskaper i Polsk handboll och vad ni skall göra mellan fotbollsmatcherna i sommar.

Vi tackar för nu med en stående ovation. Må väl gott folk.

Kärlek/

Sebbe Björk.

Kommentarer
Postat av: Sture

Ni har väl redan en grym vänsterkant?

2011-11-01 @ 09:39:41
Postat av: Sebbe Björk

Jag är högerkant// Sebbe.

2011-11-01 @ 10:05:27
Postat av: Henriksson

Ja, så länge Berg är skadad så har vi en bra vänsterkant. ;)

2011-11-01 @ 10:16:35
Postat av: paris hotels

I really believe you're going to inform me much more about this subject later on, thank you


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0